Nyheter

Jämför billån med låneförmedlare

Oavsett om bilen ska köpas hos en bilhandlare eller privat bör en jämförelse ske av olika finansieringsalternativ. Jämför billån via låneförmedlare för att snabbt och enkelt se räntan hos flera olika banker och långivare.

 • Välj låneförmedlare
  Första steget är att välja vilken låneförmedlare som ska användas. I Sverige finns ett flertal låneförmedlare och de största är exempelvis Advisa, Lendo och Zmarta. Det viktigaste är att de jämför billån från ett stort antal olika banker och långivare. De tre som nämns här har ca 40 samarbetande banker.
 • Skicka in ansökan
  Via hemsidan kan ansökan om billån skickas in. I ansökan anges exempelvis önskat lånebelopp, önskad amorteringstid, personuppgifter och inkomstnivå. Det går även att testa med olika lång amorteringstid för att på detta sätt få ner månadskostnaden för lånet. Däremot kommer en lång amorteringstid skapa en totalt högre lånekostnad. Ansökan signeras med BankID och skickas alltså in digitalt.
 • Få svar
  Låneförmedlaren kommer nu att ta en kreditupplysning på personen. Informationen från denna upplysning, samt låneansökan, skickas digitalt till samarbetande långivare varpå de får avgöra om de vill erbjuda lån eller inte. Även om det är ca 40 långivare som samarbetar med låneförmedlaren så är det mycket sällan alla erbjuder lån. Detta beroende på personens kreditvärdighet, önskad lånesumma m.m.
 • Jämför billån
  Inom en bankdag kommer alla långivare, som är villiga att erbjuda lån, ge ett digitalt förslag. Dessa ses genom att logga in på låneförmedlarens hemsida. Jämför billån utifrån ränta, amorteringstid, månadskostnad eller andra faktorer och välj sedan det som passar bäst. Önskas ett lån tecknas signeras låneavtalet vanligtvis digitalt varpå pengarna betalas ut inom 2 – 3 bankdagar.

Jämför billån med säkerhet

Via låneförmedlare är det alltså mycket enkelt att jämföra billån utan säkerhet. Det innebär att hela bilen kan finansieras. När nya bilar köps är det däremot vanligt att bilhandlarna erbjuder ”billån med säkerhet”. I detta fall får maximalt 85 % av beloppet finansieras med billånet. Resterande summa behöver betalas kontant eller med inbytesbil.

Eftersom bilfirmorna tjänar på att få bilar sålda kan de generellt erbjuda fördelaktig ränta och villkor. Men för personer med god kreditvärdighet finns en fördel att jämföra bilhandlarens effektiva ränta mot andra långivare (via låneförmedlare). Det är inte säkert att bilhandlarens ”förmånliga” erbjudande är bättre än vad andra banker kan erbjuda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *