Ekonomi

Hur ska man tänka kring räntefonder?

Du har kanske hört någon gång hur sparekonomer säger att man kan spara i räntefonder ifall man vill sänka risken? En räntefond investerar i olika typer av räntepapper. Risken är låg jämfört med aktier. Tyvärr är även avkastningen också lägre. När ska man då välja att köpa räntefonder? Vi ska titta närmare på det.

Vad är räntefonder?

Räntefonder investerar som sagt i räntebärande papper. Det är en form av värdepapper som ger innehavaren rätt till ränta på de pengar som hen lånar ut. Privatpersoner kan knappast köpa sådana värdepapper direkt själva utan får använda sig av räntefonder istället. Det finns olika löptid på räntepapper. Ju längre löptiden är desto högre ränta brukar det vara. Dessa så kallade långa räntefonder eller obligationsfonder är känsligare för räntehöjningar och räntesänkningar än vad de korta räntefonderna är.

Vem ger ut räntebärande papper? Det är ofta stater och kommuner. Ibland ger även bostadsinstitut ut räntebärande papper genom så kallade bostadsobligationer. Företag kan låna pengar genom att ge ut företagsobligationer. I övrigt fungerar en räntefond på samma sätt som exempelvis aktiefonder. Du som småsparare kan köpa innehav i den fond du vill äga hos banken eller en nätmäklare. Vanligtvis tar det någon dag innan innehavet visas på ditt konto eller att pengarna kommer in efter en försäljning.

Risk i förhållande till tidsaspekten

När sparekonomer pratar om risk är det aldrig ett helt absolut begrepp. Risken måste sättas i förhållande till tidsaspekten. Räntefonder används för att sänka risken i sparandet. Sparar du för mycket i räntefonder för tidigt i livet får det istället en negativ effekt på avkastningen. Det behövs nämligen viss risk för att kunna tjäna rimligt med pengar på sikt.

Vi kan ta pensionsfonder som ett exempel. De så kallade generationsfonderna ändrar förhållandet mellan aktiefonder och räntefonder med tiden i förhållande till hur många år du har kvar till pension. Ju närmare pensionen du kommer desto större andel av pengarna hamnar i räntefonder. Hade alla pengar sparats i räntefonder från början hade det inte blivit någon vidare pension att tala om.

Räntefonder för pengar du behöver snart

Om du spar pengar i aktier för att uppnå ett visst sparmål kan det vara klokt att pytsa över en del av pengarna i räntefonder när du börjar närma dig ditt mål. Man brukar säga att pengar som ska användas först om 3 – 5 år kan ligga i aktier. Om din sparhorisont är kortare än så kan det vara bra att föra över pengarna gradvis i räntefonder eller att ha dem på ett bankkonto.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *