Ekonomi

Lån – allt du behöver veta

Om du är i behov av att ta ett lån finns det många saker att tänka på. Det handlar om att du ska kunna betala tillbaka pengarna inom den avsatta tiden. Det finns dessutom inte bara en sorts lån utan flera olika och dessutom med olika räntesatser. Vilket lån som passar dig bäst beror helt och hållet på vad du ska använda pengarna till samt hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut. Det är därför bra att prata med några olika banker och berätta om dina behov. Du kan få rådgivning av bankerna som kan jämföra de olika villkoren hos lånen samt vad kostnaderna är.

  • Läs på om olika sorters lån, exempelvis bolån eller privatlån
  • Tänk igenom hur du ska använda pengarna och vilket lån som kan vara bäst för det
  • Kontakta ett par olika banker för att jämföra villkor
  • Var alltid noggrann när du läser igenom förhandsinformation och villkor

Förhandsinformationen är något du har rätt att få i god tid innan du skriver på avtalet för lånet. I det här formuläret kan du nämligen jämföra olika banklån och även se exakt vad detta lån skulle innebära för dig.

Kreditupplysning

En annan sak du behöver veta när du tar ett lån är att det alltid utförs en kreditupplysning. En kreditupplysning utförs av banker för att kontrollera din kreditvärdighet, att du kan betala tillbaka lånet helt enkelt.

Om du ångrat dig

Ibland kan det hända att du tagit ett lån och skrivit på alla papper men sedan inser att du inte alls behöver lånet längre. Kanske fick du in lönen eller liknande. Du har alltid rätt till att ångra ett lån, dock måste du göra detta inom 14 dagar efter att pengarna satts in på ditt konto. Du ska då kontakta den bank som lånat ut pengarna till dig. Du kommer behöva stå för ränteavgiften för de dagar som du haft pengarna, däremot behöver du inte betala några uppläggningsavgifter och liknande. Tänk på att ångerrätten varierar beroende på vilket lån det handlar om. Ett bolån har inte samma ångerrätt, här gäller istället förtidslösning av lånet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.